Odskočna daska ili ustajala voda

Još prije više od desetak godina govorio sam s nekim liderima rehabilitacijskih centara o programima po kojima rade. Jasno je manje više svima da jedan centar za rehabilitaciju ne može biti trajno životno rješenje niti utočište, kako pojedincu tako ni obiteljima.

Izuzetci mogu biti oni koje je sam Bog pozvao i koji bi trebali biti sto posto sigurni u takav poziv.

Svi ti centri jedno vrijeme vrijede zlata ali na duže staze razvijaju uglavnom frustraciju jer bi po prirodi i po svrsi zbog koje i postoje trebali služiti kao odskočna daska za život pojedincu a ne ustajala voda u kojoj nestaje kisika.

Sva moja i nastojanja drugih osoba bliskima problematici da se pomogne u razotkrivanju tog negativnog trenda, nudeći i neke konstruktivne ideje, nailazila su uglavnom na zid.

Nerazumijevanje i pogled iznutra pre subjektivan je i u stvorenim okolnostima izaziva previše ljudskog. U jednoj mješavini ponosa i odbijanju priznanja teško je uvidjeti da se itekako može nešto naučit i primit od nekoga “sa strane”.

Trudim se da ovaj tekst ne bude nikom od vas osuđujuće prirode, što više tvrdim da sam najbolje godine svog života kao kršćanin prošao upravu u jednom takvom centru. Ali to je bilo za to vrijeme i to se nikad više neće ponovit.

Također i znam da treba živjeti s obje strane zastora da bi se moglo razlučiti, shvatiti, vidjeti…. Zato razumijem i taj dio grčevitog čuvanja onog što se zove “pozicija” Rezultati onog što vidimo danas poražavajući su. Ljudi uviđaju da se više na takvim mjestima ne mogu razvijati iako su mnogi zasnovali svoje obitelji, svejedno… nakon 15 – 20 godina oni odlaze.

Znamo da ni ovisnost nije ona od prije 20-ak godina. Onda su ovisnici ulazili u centre kao na traci a danas je borba da se samo jednoga nagovori na pristanak. Previše je novih droga i previše je zamjenske laži, a i previše je svjedoka, priča koje kruže.

Koliko god vojnik odbijao otići u otvoreni rat on zna da kamp za obuku nije njegova krajnja destinacija. To nije prirodna pozicija čovjeka osposobljenog i opremljenog svime potrebnim za život.