Projekt Svjetlo u tami

Preventivno - edukativni projekt za osobe na odsluženju kazne zatvora

Svjetlo u tamiPreventivno – edukativni projekt “Svjetlo u tami” usmjeren je zatvorenicima u penalnim ustanovama.

Projekt je aktivan od travnja 2006. god. kao odgovor za sve većom potrebom u pomoći osobama smještenim u zatvorskim ustanovama. Mnogi su se naime, govoreći prvenstveno o ovisnicima, našli u takvim situacijama a sve kao produkt lošeg načina života.

Projekt djeluje kroz kontinuirano savjetovanje i pripremanja pritvorenika u kaznionici na Bilicama u Splitu s ciljem pospenalnog prihvata u resocijalizacijski program ili upućivanja u neku od terapeutskih zajednica. Naravno da se samostalno ili u suradnji sa srodnim udrugama dosezalo i do drugih osoba, točnije bilo gdje na području RH. Na individualne pozive mi bi odgovorili god bi se vrata za takvu vrstu rada otvorila.

Projekt se sastoji od dvije faze;

  1. kontinuirano savjetovanje i pripremanje za resocijalizaciju ili odlazak u terapijsku zajednicu nakon odsluženja kazne. (Obrađivanje tema: obiteljske svađe i pomirbe, zdravstvene tegobe i strahovi, svjedočanstva osoba oslobođenih od ovisnosti ili kako zapravo započeti novi život, itd.)
  2. pružanje praktične pomoći osobama koje su prošle prvu, pripremnu fazu kroz nadzor i savjetovanje, smještaj, prehranu, posao i sl. po izdržanoj kazni zatvora. Vrlo bitna stavka je pružiti utočište osobi u svakom pogledu; od fizičkog pa do podrške u svakom drugom aspektu.