Lake droge, teške posljedice

Tvoj mozak raspolaže sa oko 15 milijardi moždanih stanica i 500.000 km živčanih vlakana. Prijenos informacija vrši se pomoću prijenosne tekućine, takozvane “transmiterske supstancije”. THC, glavna djelotvorna tvar u hašišu, zapanjujuće je nalik upravo toj prijenosnoj tvari. No THC tvori potpuno pogrešne i besmislene kontakte između stanica mozga i tada dolazi do nekontroliranog prosljeđivanja mnogih besmislenih informacija (npr. zvuci glazbe mogu se doživjeti kao boja ili trnci u nozi).

Zašto čovjek prolupa

Kada tijelo ne bi moglo proizvesti protu sredstvo – enzim “monoaminooxidazu” – kao pomoćnu kočnicu u slučaju opasnosti, mozak bi se tako reći “pregrijao”.

Enzim ponekad ne reagira, ali to shvatiš tek nešto kasnije – kao pacijent u nekoj psihijatrijskoj ustanovi!

Ali čak i kada je protuenzim djelotvoran, nastaje drugi otežavajući problem: tijelu strani THC razgrađuje tvoju moždanu prijenosnu tvar!

Pušenje i posljedice pušenja:

dokle god imaš THC u mozgu, sve informacije i signali biti će snimljeni i pohranjeni

  • Tvoje pamćenje iskustva i pamćenje uopće, postaje sve nerealnije!
  • Sposobnost razmišljanja i sjećanja biti će ustrajno potiskivana ili oduzimana.
  • Promjene tkiva i genetskog sastava (otprilike dvadeseti dio THC-a ostaje duže u tijelu gdje se prvenstveno taloži u mozgu, spolnim žlijezdama, jajnicima i.t.d.)
  • Hašiš dovodi u stanje bezvoljnosti, pospješuje duševnu labilnost i “otkačenost”, te dopušta samo površne razgovore.
  • Smetnje u koncentraciji, neuspjeh u školi ili na poslu (nakon dva-tri dana razloži se tek polovica THC-a u mozgu).
  • Gubitak dotadašnjih zanimanja, potpuna dezorijentacija (nesnalažljivost) i pogrešno razrađivanje doživljaja.
  • Prividno rješenje problema kasnije se otkriva kao laž – problemi i sukobi uzimanjem droge samo se povećavaju!
  • Prije svega, dolazi do promjene osobnosti i to tako da pogođeni to ne primjećuje.
  • Hašiš uvećava spremnost na uzimanje jačih droga – klasična je početna droga!

Mnogi uvjeravaju da restrikcije takozvanih lakih droga, poput marihuane, treba ublažiti. Robina Murraya, profesor psihijatrije na londonskom Institutu za psihijatriju procjenjuje da je barem 25000 od 250000 shizofrenih bolesnika u Velikoj Britaniji moglo izbjeći svoju bolest da nije koristilo kanabis.

Društvo je ozbiljno podcijenilo koliko je kanabis uistinu opasan
, izjavio je za prof. Neil McKeganey, iz Centra za istraživanje zloporabe droga (Sveučilište u Glasgowu). – “Oni koji su započeli koristiti drogu u svojim tinejdžerskim godinama imali su veću vjerojatnost da obole od neke duševne bolesti, da imaju probleme u odnosima, da izostaju iz škole ili da budu otpušteni s posla”

Sve ove informacije opomene su u prvom redu za mlađu populaciju koja je sklona raznoraznim eksperimentima koji kasnije prerastaju ugodne trenutke i razbibrigu. Kad se jednom uđe u svijet droga to je kao tunel kojem ne nadzireš kraja. Najveća laž svakako je uvjerenje da možeš držati stvari pod kontrolom.