Jeli ovisnik osoba sa slabim karakterom?

Ovisnost napada i donosi promjenu na mozak. Kao na primjer rak pluća koji mijenja funkciju pluća tako i droge mijenjaju funkciju mozga.

Svaka osoba je drugačija. Svi smo jedinstvenog genetskog sustava. Imamo jedinstvene emocionalne doživljaje, fizički smo jedinstveni isto kao i duhovno. Kada se funkcija mozga promjeni od strane tvari koju unosimo u tijelo to dovodi do dramatične promjene u ponašanju ovisnika.

Nitko ne želi da alkohol ili neka droga njime dominira

Jedan od simptoma ovisnosti jeste žudnja za opijatima (drogom). Pojedinac je prisiljen tražiti nešto da bi se osjećao “normalnim“ u svom izmijenjenom svijetu. Iako ne postoje elementi izbora tek osobna odgovornosti, u prilog njegovoj ovisnosti ne možemo tako jednostavno kazati da konzument ima slab karakter.

Nitko ne želi biti ovisnik o drogama. I tko je ovisnik o drogi uopće? Ovisnost ne možemo ograničiti na siromašne, neke pojedine kulture ili etničke skupine. Niti je to stvar rase, dobi ili profesije.

Evo još jedan način gledanja na taj problem. Ako gledate iz pretpostavke da se ljudska slabost može očitovati na razne načine i da smo svi na neki način ranjivi logično je procijeniti da je ovisnost bolest ljudskog stanja.

Postoji i jedan odličan biblijski opis. Čak i ako niste kršćanin, logika primjera dovest će vas u uvid ljudskog stanja.

U Novom Zavjetu, u poslanici Rimljanima apostol Pavao u 7 poglavlju od 14 stiha otkriva svojevrsni duhovni rat unutar ljudskog bića. On opisuje da ne razumije vlastito ponašanje. On želi učiniti pravu stvar ali to ne čini. Zapravo čini ono što ne želi. Svoje ponašanje povezuje sa dominacijom grijeha koje stanuje u njemu. “Radim ono što mrzim“ kaže on.

Ovisnik čak i ako se želi suzdržati, njegovim ponašanjem kontrolira ovisnost unutar njega

Pavao, koji prevladava kao pisac Novog Zavjeta, objavljuje vlastitu bespomoćnost. Obraća se Bogu za pomoć krajnje neophodnu. Želi nadvladati snagu koja je ograničena u njemu samome. Zar je Pavao imao slab karakter? Kršćani tvrde da je bio div među apostolima. Sigurno da je bio čovjek čvrstog karaktera ali u isto vrijeme ograničenog ljudskog stanja.

Bilo bi previše lako za to kriviti slab karakter. Svi smo uistinu ograničeni kao ljudi.

Ovisnost o drogama je bolest mozga

Svaka vrsta droge ima svoje individualne mehanizme koji utječu na promjenu na način kako mozak funkcionira.

I neovisno o tome što osoba uzima; droge, tablete ili alkohol mnogi afekti na mozak su slični. One u određenim rasponima čine promjene u stanicama molekula mozga. To zatim utječe na raspoloženje, pamćenja, mišljenja pa sve do motoričkih sposobnosti kao što su hodanje ili socijalna uključenost. Ukratko promjene imaju ogroman utjecaj sve aspekte ponašanja osobe.

Lijekovi (supstitucije) mogu postati motivatori za ovisnike ali neće donijeti mnogo koristi. To su začarani krugovi koji nakon dužeg uzimanja postaju nadomještaj. No, ako se vratimo Pavlovim zabilješkama možemo otkriti koje su slabosti u nama i što nas to vodi da živimo kao nabismo hitjeli. Jer ponavljamo, nitko ne želi biti ovisnik.