Gospodari rata

JGospodari rataoš daleke 1826. g. počelo se slobodno trgovati supstancom dobivenom iz opijuma, nazvanom morfij po grčkom bogu sna Morpheusu.

Opijum je star koliko i samo čovječanstvo a upotrebljava se otkad je čovjeka. O tome postoje izvještaji sa svih strana zemljine kugle.

Prisjetimo se Vjetnama. Amerikanci su tamo izgubili rat prvenstveno protiv heroina. Bilo je to nekontrolirano potezanje za sredstvima zaborava i bijega iz stvarnosti. Još tada se neprijatelj koristio heroinom kao dobro smišljenom ratnom taktikom.

Heroin je u mnogim ratovima prošloga stoljeća odigrao znatno veću ulogu nego što možemo zamisliti. Specifični uvjeti življenja sa puno stresa tražili su dodatnu energiju što je zapravo ubrzalo prihvaćanje heroina kao trenutni izlaz.

Bijeg od morfija

No, sve se zakuhalo puno prije, traganjem za djelotvornim lijekom koji bi ovisnike o morfiju oslobodio od ovisnosti.

I da, postigao se veliki uspjeh? – otada su svi morfinisti postali ovisni o heroinu kojeg je razvio isti kemičar. Ime mu je dao zbog njegovog djelovanja: heroin podsjeća na heroje?, hrabre junake grčke mitologije.

Priča neodoljivo podsjeća na sadašnje vrijeme, vrijeme metadon. Farmakolozi današnjice potrudili su se stvoriti subutex, savršenu zamjenu za metadon, koji je pak trebao biti alternativa samom heroinu.

Danas tako imamo ovisnike o raznim supstitucijama. Čarobni krug se na žalost nastavlja jer čovjek nema namjeru prestati.

Moćna vojna oprema ne pomaže u vremenima nutarnje tjeskobe. Onda valja biti naoružan drugim vrijednostima jer kada dođe kušnja kojoj se nutarnji čovjek ne možeš oduprijeti, sva iskustva i obuke zapravo ne pomažu puno.

Inače, Afganistan je upravo prošle godine bilježio rekordan urod maka i proizvodi više od 90 posto opijumske paste u svijetu. Veliki se novac okreće, a gdje ima novca tamo je puno interesa, puno politike. Nameću se mnoga pitanja i ispituju motivi.

Rat protiv droge često je igra mačke i miša u kojoj jedino, kao najbolje dokazano jeste koristiti se raspoloživim preventivnim programima i projektima. U prevenciju bi svakako trebalo ulagati puno više nego dosad.

Dobra vijest

Svi smo uistinu izloženi raznim ratovima. Postoje i ratovi koji nisu protiv krvi i mesa. “Talibani“ današnjice lukavo nas navlače na svoje poljane, zelene oaze prividnog mira. Bijeg od stvarnosti opcija je prihvatljiva mnogima.

Planine, problemi s kojima se mnogi suočavamo znaju biti preveliki i nepremostivi. Traže se puteljci i putove, zaobilaznice i prečaci.

Koji je tvoj odgovor? Dali si pronašao svoj put?

Dobra vijest je da u moru problema s kojima se susrećemo možemo pronaći trajni mir. Onaj što dolazi od samoga Boga, onaj koji nadilazi ljudski razum. Mir koji nije uvjetovan drogom niti antidepresivima.

Taj mir pomaže nam da budemo gospodari rata.

Heroina i mnogih drugih droga će i dalje biti, i dok je čovječanstva njima će se trgovati. Ali mi ne moramo biti dio toga.

Heroin zaista oličuje božanstvu, ali samo oličuje. Kao član porodice mitskog grčkog boga sna Morpheusu, sebi je priskrbio samo laskavu titulu, zapravo je on obična laž u rukama oca svih laži.

Čovjek je u silnim naporima da se približi nebu okrenuo raznim eksperimentima, jedno od njih jeste heroin koji vodi u nestvaran svijet. Svijet pun imaginacije i nedodirljivosti, lažne moči i savršenstva.

Njegova karakteristika je što te s takvih visina spušta u ponor, strelovito i bolno. U početku ti daje slobodu a kasnije veže u lance. Tko se njemu preda potpisuje sigurno ropstvo.

A u ropstvu, nitko ne želi živjeti…