Što je radosna vijest?

Radosna vijest je posebno i najvažnije Božje saopćenje čovjeku. U Isusu, koji je Božji Sin, imamo otkrivenje Božje ljubavi i žrtve koja nas spašava od Božjeg pravednog suda nad grešnicima.

Ako niste kršćanin i želite znati kako vam grijesi mogu biti oprošteni i kako slijediti Krista, ili ste samo znatiželjni saznati što je kršćanska Radosna vijest, onda je ovo za vas.

Biblija nam u 1. Korinćanima 15:1-4 kaže što je to Radosna vijest:

«Podsjećam vas, braćo, na Radosnu vijest koju sam vam propovijedao i koju ste prihvatili i u kojoj stojite. Po njoj ste i spašeni ako zbilja čvrsto držite tu riječ koju sam vam (kao Radosnu vijest) navijestio, osim ako ste vjerovali uzalud. Predao sam vam najprije ono što sam primio: da je Krist, suglasno Pismima, umro za naše grijehe, da je pokopan, i da je treći dan uskrsnuo, suglasno Pismima…»

Biblija kaže da smo svi grešnici (Rim. 3:23). To znači da smo svi uvrijedili Boga. Svi smo prekršili Njegov zakon. Dakle, krivi smo jer smo zgriješili. Zbog toga smo odvojeni od Boga (Izaija 59:2), mrtvi smo u našim grijesima (Rim. 6:23; Ef. 2:3), ne možemo udovoljiti Bogu (Rim. 3:10-11) i trpjet ćemo osudu (2. Sol. 1:9).

Jedini način da izbjegnemo ovu osudu je primanjem Krista, pouzdavajući se u ono što je Isus učinio na križu (Ivan 14:6; Djela 4:12; 1. Petrova 2:24). 

Pošto smo grešnici, nesposobni smo našim vlastitim nastojanjima ukloniti krivnju naše grešnosti. Galaćanima 2:21 kaže: «…ako pravednost (opravdanje) dolazi po Zakonu, onda je Krist uzalud umro.» Zakon je popis onoga što se smije i ne smije činiti u moralnom ponašanju. Drugim riječima, ne možemo postati pravedni onim što činimo. Zašto? Jer smo mrtvi u našim grijesima (Ef. 2:3).

To znači da, pošto mi ne možemo ukloniti naše vlastite grijehe, to mora učiniti Bog

Isus, koji je Bog u tijelu (Ivan 1:1, 14; 8:58; Kol. 2:9), ponio je naše grijehe u svom tijelu na križu (1. Petrova 2:24). Umro je umjesto nas. Platio je kaznu kršenja Božjeg Zakona koja je trebala pasti na nas. Zadovoljio je zakon Boga Oca umrijevši na križu.

Jedino kroz Isusa možemo izbjeći kazni koju će Bog izvršiti nad svima onima koji su prekršili Njegov sveti i savršeni zakon. Želite li biti spašeni od Božje pravedne osude? Ako je tako, i ako želite postati kršćanin i slijediti Boga, onda morate shvatiti da ste zgriješili protiv Boga i pod Njegovom ste osudom.

Morate se pouzdati u Isusa koji je umro na križu i vjerovati u ono što je učinio kako bi vam vaša presuda bila oproštena i kako biste bili spašeni od Božje osude. To se postiže samo vjerom u ono što je Isus učinio. Ne možete dodati vašu iskrenost niti možete dodati ikakvo ljudsko djelo onome što je Isus učinio.

Prvo, izračunajte trošak

Isus je rekao: «Tko od vas, kad želi izgraditi kulu, najprije ne sjedne da proračuna trošak, da vidi ima li čim dovršiti?» (Luka 14.28). Isus nam kaže da izračunamo trošak.

Ponekad cijena postajanja kršćaninom može biti vrlo visoka. U nekim dijelovima svijeta, može vas koštati života. U našoj zemlji nije ni izdaleka tako opasno. Ipak, ako postanete kršćanin, znaj da će Bog to shvatiti vrlo ozbiljno. Radit će u vašem srcu i u vašem životu kako bi vas promijenio i učinio nalik Njemu.

Ponekad je put lak, a ponekad zna biti težak. Ali, postati kršćaninom znači da Bog radi u vašem životu i nastavlja raditi u vašem životu nakon što ste spašeni.

Primite Krista

Ako želite primiti Krista, sljedeća molitva vam može poslužiti kao primjer. Ovo nije formula, nego prikaz što znači pouzdati se u Krista.

«Gospodine Isuse, dolazim pred tebe, priznajem da sam grešnik i da u meni nema ništa dobro. Oprosti mi moje grijehe, one kojih se sjećam i onih koje ne. Pouzdajem se u ono što si za mene učinio na križu i primam te. Molim te budi Gospodin i Gospodar mog života i vodi me. Potpuno vjerujem u Tebe i tvoju Riječ i ne stavljam nikakvo pouzdanje u moje vlastite napore za pravednost. Gospodine Isuse, hvala ti što si umro za mene radi moga opravdanja i što si moj Spasitelj.»

Recite drugima o svom predanju Isusu. Biblija kaže: «Ako svojim ustima priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrsnuo od mrtvih, bit ćeš spašen. ¹ºJer čovjek srcem vjeruje za opravdanje, a ustima daje priznanje za spasenje.» (Rim. 10:9-10)