Zaslužuješ li Božju naklonost?

Znate li zašto je ljudima toliko teško razumjeti spasenje? Zato što je utemeljeno na potpuno drukčijoj kulturi.

Naša kultura razumije ulog i naknadu. Naša kultura razumije odluke i poslijedice. Naša kultura razumije rad i zaradu.

Ali naša kultura ne razumije milost i nezasluženu naklonost.

Čak je mnogima taj pojam ponižavajući jer smo toliko samostalni i ne želimo dugovati nikome ništa – ne možemo primiti od nekoga nešto što nismo već zaslužili. Pogotovo od Boga!

Možemo držati do svih biblijskih principa i bježati od zla. Možemo slušati slavljenje, čitati Bibliju i moliti se baš svaki dan, i možemo davati desetinu baš svaki mjesec bez propusta…

i na kraju doživjeti to da brat ili sestra koji preskoče vrijeme pobožnosti svaki drugi dan, ili daju desetinu svaki treći mjesec, a još ponekad i gledaju neki loš film, dožive Božju naklanosti u mjeri koju nismo u životu vidjeli.

Kako to?

Božja nebeska kultura je drugačija od naše!

Božja naklonost ne može se zaraditi niti zaslužiti! Ako bismo mogli zaraditi ili zaslužiti Božju naklonost, onda Bog ne bi bio nikako drugačiji od ostalih bogova!

Više ne bi bio milostiv. Spasenje više ne bi bilo besplatan dar nego proizvod koji “kupujemo” našim dobrim ponašanjem, a nebo bi bilo hijerarhija onih koji su bili bolji i onih koji su bili manje dobri.

Pod milošću smo svi jednaki. Jednako smo bili izgubljeni i jednako smo spašeni, samo po Božjoj milosti. Bez obzira što smo bili “dobri grešnici”, ili narkomani, prostitutke, ili teroristi. Svi smo jednaki izgubljeni i nađeni.

I Božja naklonost nije dana po našem ponašanju.

Znači li to onda da nije važno kako živimo?

Pavao je odgovorio na to pitanje u Rimljanima 6, kad je rekao: “Što ćemo dakle reći? Da ustrajemo u grijehu da bi se milost umnožila? Nipošto! Mi koji umrijesmo grijehu, kako da još živimo u njemu?”

Naravno da je važno kako živimo jer iako ne možemo zaslužiti Božju naklonost, naša buduća destinacija ovisi o našem odnosu s Bogom.

Ne živimo po biblijskim principima da bismo zaslužili Božju milost i naklanost, nego iz ljubavi i poštovanja prema Njemu. I motiv naših odluka je bitan.

Zašto čitam Bibliju i molim se svaki dan? Zašto dajem desetinu svaki mjesec? Zašto živim drugačije od mojih prijatelja?

Ipak Bog gleda naše srce, a to daje smisao našim djelima.

Koji motivi animiraju tvoje ponašenje? Oni puno govore o tebi i tvom razumijevanju Boga.