Što ima svijetlo sa tamom?

2. Korinčanima 6,11 – “Nemojte pod isti jaram sa nevjernicima. Što ima pravednost sa bezakonjem? Kakvo zajedništvo ima svijetlo s tamom? I kakav dogovor ima Krist sa Balom? Što ima vjernik sa nevjernikom? I kako mogu biti u slaganju hram Božji sa idolima?“

Pavle koristi veoma jaku Grčku riječ za zajedništvo, sporazum, sklad, dogovor. Grčka riječ za zajedništvo je koinonia što znači udruženi zajedno u zajedničkom životu i udruženi zajedno u zajedničku svrhu.

To ne znači da nemamo kontakt s nevjernicima, ali ne možemo se udružiti u zajedništvo na  biblijski način. Trebam biti prijateljski, ali s odstojanjem, ne mogu se obvezati bezuvjetno i srcem sa takvim osobama. Iako ih volim i želim da se spase, ne mogu ići s njima i raditi stvari koje oni rade zato što bi to utjecalo na čistoću života kojeg živim.

Pavle je rekao da ne budemo pod jarmom s nevjernicima. Što ima svijetlo sa tamom, i kakav je sporazum  između Krista i Bala? Koji dio ima vjernik s nevjernikom? I kakav dogovor ima hram Božji sa idolima?

S kim si usklađen?

Ta riječ koja je prevedena ‘sklad’ je Grčka riječ sumphonesis što znači zajedno načiniti isti zvuk. Drugim riječima, postoji simfonijski sklad između osoba. Ne možete živjeti takvu vrstu života sa nekim tko ne hoda u svetosti ili ne hoda s Gospodom. To ne znači da si ti bolji ili da živiš svetijim životom.

U tome je opasnost. Isus je rekao „Ne želim da ih makneš iz svijeta, ali želim da ih sačuvaš od svijeta.“ Mnogo je teže hodati na takav način. Mnogi su odabrali lakši i gluplji način, a to je da se totalno odvoje od svakog kontakta sa nevjernicima.

Umjesto toga, mi trebamo živjeti u tom smrdljivom okruženju, ali ne dopustiti da nas on uprlja. Mi smo u mogućnosti da dosegnemo ljude i izvedemo ih iz tame u Njegovo veličanstveno svijetlo. Međutim, nemoj sudjelovati s tamom da bi stekao prijateljski odnos s ikim.

Pavle nastavlja u 16 stihu;

Jer mi smo hram živoga Boga. Kao što je Bog rekao: “Živjet ću među njima i hodat ću među njima i bit ću njihov Bog i oni će biti moj narod”