Razumijevanje duše i duha

Što je ljudska duša? Je li ona isto što i duh? Je li uopće bitno razlikovati ih? Odgovor na ova pitanja pomoći će da bolje upoznamo sebe same – duh, dušu i tijelo. Razumijevanje odnosa između ova tri elementa pomaže na putu prema pobjedonosnom kršćanskom životu.

Kršćanstvo nije samo još jedna religija. Ono je Božji život koji stanuje u vjerniku i istječe iz njega. Ostale religije ostavljaju te istog kakav si bio i prije. Ali predivna stvar kršćanskog života jest da će te ono potpuno promijeniti. No, koji dio tebe se zapravo mijenja?

Duh, duša i tijelo

Kada se nanovo rodiš, tvoj duh se trenutno transformira u sliku Božju. Duh je onaj dio tebe koji prima Božju narav. Prema Riječi, onda kada se to dogodi, ti bi trebao trenutno započeti proces promjene svoje duše. Biblija to naziva obnova uma.

Dušu čine um, volja i emocije. Duhovni rast je određen time koliko je tvoja duša promijenjena Božjom Riječi. Nema ništa krivo s tvojim duhom ako si nanovo rođen – u njemu je Božji život. Ti si u njemu živ po Duhu Svetom. Ali ako duhovni život živiš kroz dušu (um) koja razmišlja kao svijet umjesto kao Bog, tada si spriječen živjeti duhovnim životom . Ovo je istina zato što tvoja duša (volja) također određuje tvoje djelovanje.

Tijelo je samo tvoje zemaljsko odijelo

Nakon što se nanovo rodiš, Biblija te upućuje da „se odjenete u novoga čovjeka, stvorena po Bogu u pravednosti i istinskoj svetosti(Efežanima 4:24). To znači da tvoja duša i tijelo trebaju primiti isti lik kao što je tvoj duh. To se događa kroz proces promjene uma, volje i emocija kako bi razumio i hodao na Božji način.

Da bi živio u Božjoj savršenoj volji moraš obnoviti svoj um. Moraš naučiti živjeti iznutra prema van. Nema drugog načina za pobjedonosni život.

nakon što se rodimo od Duha, usklađujemo (suobličavamo) se sa slikom Božjeg Sina (Rimljanima 8:29) Jedino što nam stoji na tom putu jest naša duša. Bez obnove uma ne bismo mogli živjeti i djelovati poput Kršćana.

Preobrazi se

Preobražavajte se“, piše u Rimljanima 12:2,obnavljanjem svoga uma.“ Preobrazba (transformacija) jest grčka riječ od koje smo dobili pojam metamorfoza. Ova grčka riječ se koristi u Pismu na dva druga mjesta.

Jedan takav izvještaj jest kada je Isus bio preobražen na gori. Drugi nalazimo u 2.Korinćanima 3:18, „Ali mi svi koji otkrivena lica gledamo kao u ogledalu slavu Božju, preobražavamo se u istu sliku iz slave u slavu.“ I ovdje je ‘preobražavati se’ ista riječ na grčkome kao ‘transformirati se’. Naše duše su promijenjene kada provodimo vrijeme promatrajući Gospodina u Riječi i molitvi.

Obnavljanje naših umova uzrokuje da naša vanjština bude preobražena na isti način na koji se gusjenica transformira u leptira. Dok promatramo Njega, naš izvanjski čovjek mijenja se u skladu s unutarnjim čovjekom koji je „stvoren u pravednosti i istinskoj svetosti(Efežanima 4:24). Duh Gospodnji je u nama tako da možemo hodati s Bogom i ugoditi Mu.

Bitka je u duši

Što više poznaješ Riječ, to ćeš se više prilagođavati slici Isusa. Svijet će te navoditi da misliš da je Bog lažac. No, Bog govori da je Sotona lažac. Između toga stoji tvoja duša u kojoj se vodi duhovna bitka. Stoga duša mora biti usidrena. Usidrena na što? Na nadu. Na vječne stvari. Ako je privezana na ovaj svijet, nikada nećeš hodati u pobjedi niti u Božjoj sili. Ako tvoja duša nije fiksirana na vječne stvari, neće čvrsto stajati u vrijeme krize.Libros sobre naturaleza para aprender a amarla y respetarla

Kada postaneš kršćanin, ti si potpomagan iznutra. Tvoj duh je postojan u nevoljama. Ti si poduprt i podržavan od strane svog duhovnog čovjeka, a ne od svog intelekta ili rasuđivanja. „Jer živa je Božja riječ i djelotvorna, i oštrija od svakog dvosjeklog mača; prodire do rastavljanja duše i duha, zglobova i moždine, i prosuđuje misli i nakane srca(Hebrejima 4:12).

Božja riječ dijeli (razlikuje) dušu i duh. Ništa drugo ne može dovesti do toga da možeš prepoznati jesi li vođen dušom i svojim prirodnim načinom razmišljanja ili slijediš svoj duh koji je vođen Duhom Svetim.

Duša je sjedište volje i namjere

Pismo kaže da nas Bog osnažuje i u nama stvara snagu i želju za htjenje i djelovanje na Njegovo zadovoljstvo (Filipljanima 2:13, prema The Amplified Bible). On radi iznutra prema vani, a ne obrnuto. On uzima sliku Riječi koja je u našem duhu i gravira je u dušu dok gledamo u Njega. Tek tada mi možemo izvana izraziti Isusov lik koji iznutra posjedujemo.

No, to traži svjestan napor. Ako Bogu daješ samo par sati tjedno, tvoj um neće biti obnovljen. Riječ neće biti usađena u tebe. Možeš poznavati neke stihove svojom glavom, ali Riječ u tvojoj duši je ta koja te, izlazeći van iz tvojih usta, mijenja. To je Riječ Božja koja upravlja tvojim razmišljanjem i transformira tvoj život.

Stoga, uzmi vrijeme da se makneš od svijeta i proučavaj Božju Riječ. Meditiraj nad njom i pusti je da te mijenja iznutra prema van. Približi se Bogu i On će se približiti tebi. Učini svjestan napor da ugraviraš riječ u samog sebe. Tek tada ćeš početi razumijevati Njegovu Riječ i Njegovu volju. Tek tada ćeš biti na svom putu razumijevanja duše.