Položaj i stanje vjernika

Obećanja na temeljima vjereNeobraćeni se često dugo protive, u većini slučajeva čak i cijelog života, i ne žele priznati da su „krivi”, „izgubljeni”, „slabi”, „bezbožni” i „neprijatelji” Božji; iako to govori Božja Riječ.

S druge strane i mnogi vjernici teško priznaju što Bog o njima govori, od kako su izbavljeni i da pred Njim oni stoje  „u Kristu”. Često promatraju sami sebe i vjeruju svojim promjenljivim osjećajima i iskustvima daleko više, nego svetoj, istinitoj i vječnoj Riječi Božjoj.

Izgleda da Sveto Pismo čini razliku izmedju položaja i stanja vjernika, to jest preporođenog Kršćanina. Ako to nismo shvatili, onda vjerna duša ostaje u izvjesnom zarobljeništvu i ne dolazi do radosne i uzvišene slobode djece Božje.

Vjernik koji nije upoznao svoj divni položaj pred Bogom, on će svoje stanje smatrati svojim položajem pred Bogom i radi toga će ponekada „biti sretan do neba“, a uskoro će biti „smrtno tužan”.

Ako Riječ Božja na primjer kaže: „Zato, ako je tko u Kristu, novo je stvorenje; staro je prošlo, gle, sve novo je nastalo” (2. Kor. 5,17), onda je to naravno položaj kršćanina.

Ako Riječ Božja isto tako kršćane doziva: „ … očistimo se od svake nečistoće tijela i duha i usavršavajmo svetost u strahu Božjem” (2. Kor. 7,1), tu se isti vjernici ovaj puta promatraju u stanju u kojem se nalaze.

To znači, da što se tiče položaja vjernika, Bog nas promatra u Kristu, u vrijednosti Njegovog djela i Njegove osobe (novo je gle nastalo)

Što se pak tiče našeg stanja, kroz život se spotićemo i prljamo te nam je često potrebno dolaziti Kristu u svijetlo Njegove Riječi.

Prema tome položaj i stanje nikako ne može biti jedno te isto. Riješimo to prihvaćanjem onoga što Riječ Božja kaže o tebi (tko si u Njemu?) bez obzira na stanje u kojem se trenutno nalaziš.