Izlazak iz problema

Izlazak iz problemaVažno je razumjeti da Bog zna kako će te izvesti iz nevolje. Ne postoji nešto čime se Bog ne bi znao nositi. Psalam 34 navodi osam koraka koje je dobro slijediti za izići iz problema.

  1. Molitva

Stih 4. počinje, „Tražio sam Gospodina.“ Tvoj dio je da moliš i pozoveš Ga u svoj život.

  1. Pouzdaj se Boga

Blagoslovljen čovjek koji se pouzdaje u Njega(Psalam 34:8). Stavi čitavi saldo svog života, svoju sigurnost, u Gospodina. Osloni se na to da će te Božji karakter, snaga i sposobnosti izbaviti. Strah i nevjera, koji su znak nepouzdanja (nevjere) u Boga, spriječit će ili zaustaviti primanje Božje pomoći.

  1. Boj se Boga

Ovo ne znači da Ga se plašimo nego da Mu iskažemo čast i poštovanje. Uzmi sve što možeš pronaći u Riječi, znajući da je to istina, i stavi to u svoj život. Kad Bog govori, brzo učini promjene ili prilagodbe.

  1. Traži Gospodina svim srcem svojim

Slušaj poticaje unutarnjeg svjedoka. Božji savjet izbavit će te iz nevolje. Bog će te zaštititi, držeći te sigurnim od ozljede, štete i razaranja. On će te sačuvati kroz pouku i obuku, ali ti moraš uložiti napor da slušaš i učiš. Pouzdanje u Njega dovodi do toga da te Njegova milost ogradi (okruži).

  1. Nemoj kritizirati ni suditi druge

Dva puta treba moliti za osobu – kad je u pravu i kad je u krivu. To je Božji posao a ne naš, da „osvijetli što je skriveno u tami i objavi nakane srdaca(1.Korinćanima 4:5). Tvoj dio je da „jezik svoj od zla suspreži i usne svoje od riječi prijevarnih (Psalam 34:13).

  1. Kloni se zla

Psalam 34:14 kaže, „Zla se kloni i čini dobro; traži mir i za njim idi.“ Smatraj sebe mrtvim grijehu a živim Bogu (Rim.6:11).

  1. Odluči činiti dobro

Na tebi je da slijediš Isusov primjer. Isus iz Nazareta je prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve koji su bili potlačeni od strane đavla (Djela 10:38). Budi okupiran čineći dobro, moleći i služeći drugima (Stih 14.).

  1. Traži mir

Nemoj biti onaj koji donosi neslogu, svađu, borbu i razdor. Umjesto toga budi onaj koji donosi mir, smirenost i sklad (stih 14).

Primanje Božje sile i oslobođenja ne ide automatski. Tvoje oslobođenje je upravljano načinom na koji ti vidiš Boga, kako postupaš s Bogom, kako Ga slušaš i kako mu se podlažeš. Moraš doći na novo mjesto vjere i pouzdavanja u Boga. Nikada nećeš biti u stanju svojim umom dokučiti Gospodnji savjet. Njegov mudri savjeti nama mogu izgledati ludost. Ali On je daleko pametniji od nas. Kada tražiš Boga, pouzdaješ se u Njega, čuješ Njegov savjet i učiniš ono što ti On govori, On će te izvući iz problema.