Bog je u kontroli

Bog je u kontroli„Čut ćete za ratove i glasine o ratovima. Gledajte da se ne uznemirujete! Jer to se mora dogoditi, ali nije još svršetak. ‘Dići će se narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva.’ Bit će gladi i potresa zemlje u raznim mjestima. To je tek početak strašnih bolova.“ Matej 24,6-7

U mom umu nema nikakve sumnje daje Isus govorio i prorokovao o baš ovim danima u kojima živimo. On precizno opisuje sve strašne stvari s kojima smo svakodnevno suočeni. Ovo su zasigurno posljednji dani. Želim da primijetite ono što On kaže u samoj sredini opisa  te nevolje: „Gledajte da se ne uznemirujete!“ Ovo nije blaga sugestija. Ovo je zapovijed. Da se niste uznemirili! U pitanju je autoritet vjernika u vremenima svjetskih neprilika.

Ovo me podsjetilo na Izreke 4,23 „A povrh svega, čuvaj svoje srce jer iz njega izvire život.“ Isus nama govori da učinimo nešto što se čini nemogućim u ovako lošim vremenima; ali uvijek pamtite da ste vi, kao vjernik, kadri činiti što god Riječ traži. Ne možete to činiti u vlastitoj snazi, ali možete u Božjoj snazi, s Isusom kao svojim pomoćnikom.

Isus kaže da se mi moramo pobrinuti da se ne uznemirujemo. Razmotrimo nekoliko stvari koje možemo činiti da se ne uznemirujemo. Kao prvo, morate odvojiti vrijeme da svoje misli dovodete u sklad s Božjom Riječi.  To apsolutni prioritet, i apsolutno neophodno! Morate se kontinuirano hraniti Riječju, umjesto elementima ovog svijeta. Naučio sam važnost podsjećanja sebe da je Isus Gospodin-Glava Crkve i da Bog jeste još uvijek u apsolutnoj kontroli. Lako je misliti kako đavo ima kontrolu, ali je nema. Sotona proizvodi mnogo naslova u novinama, ali Bog uvijek dobija ratove!

Trebate naučiti držati svoje prioritete u ispravnom redoslijedu. Dobar način da to činite je da provjeravate vaše srce i gledate niste li uznemireni iznutra. Je ste li uznemireni zbog našeg sustava školovanja? Postoji li duboki strah u vama zbog očitih promašaja našeg obrazovnog sustava? Ako je odgovor pozitivan, vaši su prioriteti krivo poredani. Obrazovanje nije nikad bilo naše spasenje. Potrebno vam je provoditi vrijeme u molitvi za naše učitelje radije nego se brinuti zbog njih. Ima li u vama zabrinutosti i straha zbog naših političkih promašaja? Ako jest, onda imate krive prioritete. Politička moć nije ključ našeg spasenja – već Isus! Počnite odvajati vrijeme za molitvu za naše političko vodstvo umjesto da ih kritizirate. Prema 1. Timotejevoj 2,1-2 mi trebamo prije svega moliti za sve ljude na pozicijama vlasti. Kada tako budemo činili, rezultat ćebit i da ćemo svoj život živjeti u miru.

Isus je rekao „Gledajte da se ne uznemirujete!“  Da bi tako činili neophodno je da donesete čvstu i kvalitetnu odluku, te da je se pridržavate. Nakon što ste donijeli ovu odluku i počeli moliti u vezi ovih stvari s vjerom, opet se podsjetite Izreka 4,23  „A povrh svega, čuvaj svoje srce.“

Što slušate?

U Marku 4,21-24 Isus je rekao učenicima:

Donosi li se svjetiljka pod varićak ili pod stol? Ili da se stavi na svijećnjak? Uistinu, što je sakriveno, sakriveno je da se objavi, i što je učinjeno tajno, učinjeno je da iziđe na javu. Tko ima uši neka čuje! Tada im nastavi: ‘ Pazite na ovo što slušate! Kojom mjerom mjerite, onom će vam se mjeriti, i nadodat će vam se. Jer tko ima, dat će mu se, a tko nema, oduzet će mu se i ono što ima.“

Isus je rekao „Pazite na ovo što slušate!“ Što vi slušate? Iz inozemstva nam stižu svakakve vijesti. Što vi slušate? Slušate li govore o financijskoj propasti? Slušate li izvješća o bolestima? Slušate li o ratovima i glasinama ratova? Jednostavna je činjenica da vi slušate ono što ste izabrali slušati.

Pogledajte opet 23. redak „Pazite na ovo što slušate! Kojom mjerom mjerite, onom će vam se mjeriti, i nadodat će vam se.“  Ono što odlučite slušati, točno to ćete i dobiti.

Primijetio sam da me neki ljudi, dok objašnjavam principe vjere, gledaju blijedo. Oni ne čuju ni riječi od onog što im govorite. Isto kao da niste ništa ni rekli. Ipak, ako okrenete temu i počnete pričati o tome kako su vremena teška i kako stvari idu nagore, istog trena ćete dobiti njihov odgovor.

Lako je slušati smrt. Ona nas okružuje. Sebe ne volim okruživati lošim vijestima iz svijeta. Skoro nikada ne čitam novine. Gledam da se okružim Božjoj Riječi i onim što On čini.

Neki ljudi bi mogli reći „Ali onda nisi u toku s događajima?“ O jesam, itekako. Većinom su mi poznati davno prije nego se dogode. Ivan 16,13 kaže „A kada dođe on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu…i objavit će vam buduće.“ Ja u to verujem.

U Marku 4, Isus jej govorio o „brigama ovog svijeta“. O njima ćete lako čuti preko obilja radio i TV programa, s novinama i časopisima koji ih pumpaju 24 sata dnevno.

Gdje god danas pogledate, vidite znake nestašice, nesreće i općeg očaja. Hvala Bogu što ovo nije stav vjernika koji aktivno živi po vjeri. Moramo biti pažljivi s načinom na koji reagiramo na okolnosti koje nas okružuju. Ključ je da reagiramo na Božju Riječ, ne na brigu ili tjeskobu. Preko Njegove Riječi mi crpimo snagu od Njega.

Prva stvar koju trebamo čini je da zapamtimo da nismo od ovog svijeta ili nama ne vlada njegova nestašica. Naš Bog će ispuniti svaku našu potrebu „raskošno prema svom bogatstvu.“ (Filipljanima 4,19) Trebamo budno pratiti naš stav prema davanju. Ovo je vrijeme za biti davatelj.  Vaše svjedočanstvo neustrašivog davanja može bit sredstvo kojim će Duh Svati posvjedočiti ovom svijetu svoju obilnu providnost.

Brige ovog svijeta

Sijač sije riječ Oni ‘kraj puta’ gdje se riječ sije, jesu oni koji su netom čuli riječ i odmah dolazi Sotona i oduzme riječ koja je posijana na njivi. Isto tako, posijani na ‘kamenito  tlo’  jesu oni koji, kad čuju riječ, odmah je primaju s radošću, ali nemaju u sebi korijena, nego su nestalni. Nato, kad dođe nevolja, ili progonstvo zbog riejči, smjesta podlegnu. Ima drugih koji su posijani ‘u trnje’. To su oni koji su čuli riječ, ali tjeskobne brige svijeta, varavo bogatstvo i požude za svim ostalim navale te uguše riječ, i ostane bez ploda. Ima ih koji su posijani ‘na dobru zemlju’: oni slušaju riječ, primaju je i donose plod: jedan tridesetorostruk, drugi šezdesetorostruk, treći stostruk. (Marko 4,14-20)

Isus je dao usporedbu a njegovi učenici su zamolili da im je objasni. U svom objašnjenju, On izdvaja neke stvari važne za pobjednički život.

Božja Riječ je posijana u naa srca, jednako kao što je sjeme posijano u zemlju. Hoće li Riječ rasti li ne, i donositi plod ovisi o stanju zemlje, ili srca, u koje se sije. U svakoj situaciji, Riječ čini svoj posao.Ona oslobađa svoju životvornu, plodonosnu silu. Ipak, zbog različitih razloga, ta sila je protraćena ili neupotrijebljena ili ukradena.

Želim da posebno zapazite retke 18-19 „Ima drugih koji su posijani ‘u trnje’. To su oni koji su čuli riječ, ali tjeskobne brige svijeta, varavo bogatstvo i požude za svim ostalim navale te uguše riječ, i ostane bez ploda.“

Tjeskobne brige svijeta. Ovo je vrlo učinkovita medoda koju Sotona koristi da uguši Riječ Božju u našim srcima, i drži je neplodnom. Ali pogledajmo što se treba dogoditi prije nego li brige uguše Riječ: One prvo trebaju ući. Nije to samo pitanje briga koje nas okružuju. One moraju ući u vaše srce prije nego li mogu obaviti svoj posao. Kako one ulaze? Kroz vaše uši! Ponovno vas vraćam na Isusove riječi „Pazite na ovo što slušate!“

1.Petrova 5,6-7 kaže da se ponizimo pred moćnom rukom Božjom tako da svu svoju brigu bacimo na Njega. Ne čekajte više ni munute. Otvorite upravo sada svoju Bibliju i načinite kvalitetnu odluku da ćete prebaciti sve svoje brige na Gospodina, i nikad im se više navraćati u vašim mislima. Tada se opustite i uživajte gledati Gospodina dok rješava vaše probleme i poravnava put pred vama.