Testirajte se jeste li ovisnik o internetu

Dr. Hao Lei s Kineske akademije znanosti iz Wuhana skenirao je mozak 35 osoba starosti između 14 i 21 godine.

Za sedamnaest njih je konstatirano da imaju poremećaj ovisnosti o Internetu (IAD), na osnovi pozitivnih odgovora na pitanja poput: „Jeste li imali više neuspješnih pokušaja da kontrolirate, smanjite ili prekinete korištenje Interneta?”

Skeniranje mozga magnetskom rezonancom pokazalo je promjene u bijeloj moždanoj masi mozga, kod onih koji su klasificirani kao ovisnici.

Pored toga su primijećeni prekidi u vezama između neurona u dijelovima mozga zaduženim za emocije, donošenje odluka i samokontrolu.

„Naša otkrića pokazuju da IAD dovodi do abnormalnosti bijele mase u dijelovima mozga koji su povezani s proizvodnjom i obradom emocija, kontrolom pažnje, donošenjem odluka i kognitivnom kontrolom”, piše u izvještaju dr. Leija i njegovih suradnika.

„Rezultati nagovještavaju da IAD pokreće iste psihološke neuromehanizme kao druge vrste ovisnosti i poremećaji kontrole impulsa.”

Prof. Gunther Schumann, šef katedre na Biološkoj psihijatriji pri Institutu za psihijatriju na Sveučilištu Kings u Londonu, izjavio je za BBC da su slični rezultati dobiveni i kod ovisnika o video igrama.

„Prvi puta su dvije odvojene studije pokazale identične promjene u neuronskim vezama između različitih područja mozga, kao i promjene u funkcijama mozga kod ljudi koji često koriste Internet ili video igre”, kaže Schumann.

Ako vas zanima pripadate li i sami u ovisnike o Internetu, na pitanja dolje odgovorite iskreno s da ili ne:

  1. Jeste li zaokupljeni Internetom?
  2. Osjećate li da vam je svaki puta potrebno sve više vremena na Internetu da biste se osjetili zadovoljni?
  3. Jeste li imali više neuspješnih pokušaja da kontrolirate, smanjite ili prekinete korištenje Interneta?
  4. Jeste li uznemireni, neraspoloženi, depresivni ili iritirani kad pokušavate smanjiti ili prekinuti korištenje Interneta?
  5. Ostajete li online duže nego što ste namjeravali?
  6. Jeste li ugrozili ili riskirali gubitak posla, ozbiljne veze ili mogućnosti za posao/obrazovanje zbog Interneta?
  7. Jeste li lagali članove obitelji, psihijatra ili nekog drugog kako biste prikrili koliko vremena doista provodite na netu?
  8. Koristite li Internet kao način za bijeg od problema ili lošeg raspoloženja (npr. osjećaja bespomoćnosti, krivnje, uznemirenosti ili depresije)?

Ako ste odgovorili potvrdno na pitanja od 1 do 5 i na barem još jedno pitanje od 6 do 8, može se reći kako spadate u ovisnike o Internetu. Ako želite znati jeste li ovisni o video igrama, u gornjim pitanjima zamijenite pojam Internet pojmom video igre.