Potražnja za svim vrstama droga nikad veća

DGospodari rataražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga MUP-a gostujući u emisiji Studio 4 rekao je da je Hrvatska kao i sve države EU-a suočena sa subglobalnim trendovima, te da nikada do sada nije zabilježena veća proizvodnja svih vrsta droga, ali i ponuda i potražnja.

Istaknuo je kako hrvatska policija zajedno s carinom svakodnevno poduzima aktivnosti na suzbijanju, te da je situacija relativno zadovoljavajuća, ali da bilježe izrazito negativne trendove.

Doktor Ivan Ćelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče rekao je da je globalna pandemije COVIDA-19 napravila tektonske promjene za čovječanstvo pa tako i po pitanju konzumacije droga.

– U prvoj fazi lockdowna nije bilo većih druženja pa su klupske droge i stimulansi manje korišteni. Oni koji su redovito konzumirali marihuanu počeli su još više, a oni koji su konzumirali povremeno, oni su prorijedili ili prestali, rekao je.

Slika ovisnika se promijenila

– Danas su to mladi ljudi s 15-16 godina koji konzumiraju marihuanu i stimulanse i tu bilježimo porast zahtjeva za liječenjem, naglasio je.

Rastović je rekao kako se zadnjih godinu dana suočavaju sa slučajevima koji prije nisu evidentirani.
– Krajem kolovoza 2021. evidentirali smo najveći nasad marihuane ikada u Islamu Grčkom – 7.728 stabljika. Početkom 2022. PU dubrovačko-neretvanska na granici je zaplijenila 250 kilograma kemijskih droga. U Zagrebu smo imali slučaj kriminalističke obrade dvojice hrvatskih državljana, te je prilikom pretrage stana pronađeno preko 100 kilograma svakovrsne droge. Također, u okolici Zagreba evidentiran je i najveći do sada laboratorij kemijskih droga.

– Ima puno mladih koji uzimaju drogu, a nitko nije prepoznao da imaju problem s drogom, niti obitelj niti škola, rekao je Rastović.

Ćelić je istaknuo kako je puno opasnije kada mladi čovjek od 15-16 godina, koji je u fazi traganja za vlastitim identitetom krene eksperimentirati s drogama, nego netko stariji tko već ima formiranu strukturu ličnosti.

Dodao je kako osobe koje konzumiraju droge postaju radno i socijalno disfunkcionalne.

– Jedan od čestih pokazatelja je kada mlada osoba promijeni društvo, zatim čudno ponašanje, zakazivanje u školi… Potrebna je intersektorska suradnja, jer ovisnost nije samo medicinski problem. To je društveni problem i važno je da svi budu uključeni, istaknuo je Ćelić.

Što kažu brojke

Kad je riječ o brojevima, rekao je da broj heroinskih ovisnika kontinuirano i blago pada, ali da ovisnost o marihuani i stimulansima raste.

Rastović je osvrnuvši se na zaplijenu 220 kilograma heroina u Luci Ploče rekao kako je prema australskoj metodologiji time spašeno preko 100 ljudskih života.