Kokain

KokainKokain se dobiva ekstrakcijom iz lišća biljke koka (Erythroxylon coca) koja raste i uspijeva u Južnoj Americi, Indoneziji i nekim dijelovima Afrike.

Kokain i crack

Na tržištu se najčešće nalazi u obliku bijelog praha (kokain) ili u obliku žućkastobijelih kristaliziranih komadića(crack).

Kokain se konzumira ušmrkavanjem ili injektiranjem, a crack se obično puši na lulu, plastičnu bocu ili foliju, pri čijem se paljenju čuje specifično pucketanje na osnovu kojega je i dobio ime (crack = engl. pucketati).

Čistoća uličnog kokaina se procjenjuje na 30-50%, a tvari koje mu se dodaju su puder, šećer, škrob, amfetamini i sl.

Kokain je snažan stimulans živčanog sustava koji kod uzimanja povećava budnost, koncentraciju, fizičke sposobnosti i izaziva razne vrste halucinacija pri kojima se doživljava osjećaj sreće i uzbuđenja. U većim količinama izaziva neuračunljivo ponašanje, strah, paranoju i agresivnost.

Djelovanje kokaina je relativno kratko, 20-30 min, a cracka još i kraće. Stoga se, radi održavanja psihostimulativnog učinka, kokain mora uzimati češće.

Kokain i alkohol

Često konzumenti uz kokain uživaju i alkohol čime produžavaju ili pojačavaju euforični učinak i smanjuju naknadne neugodne nuspojave.

Međutim, kombinacijom kokaina i alkohola se u organizmu stvara nova tvar, kokaetilen, koja je puno toksičnija od samog kokaina i koja pojačava rizik od iznenadne smrti.

Kokain i heroin

Kokain se ponekad injektira pomiješan s heroinom i takvu kombinaciju nazivamo speedball. Heroin u toj kombinaciji ima zadaću da prikrije neugodan kraj djelovanja kokaina i da konzumentu pruži lažan osjećaj sigurnosti.To povećava vjerojatnost smrtonosnog predoziranja.

Posljedice

Dugotrajno konzumiranje kokaina može izazvati čir na sluznici nosa i oštećenje nosne pregrade, često dolazi do gubitka osjeta mirisa, krvarenja iz nosa i otežanog gutanja.

Ovisnici su blijedi, gube pamćenje i volju za nekom aktivnosti, mršavi su, imaju proširene zjenice.

Smrti povezane sa konzumacijom kokaina najčešće su posljedica zastoja srca, moždanog udara ili prestanka disanja.

Kokain izaziva vrlo snažnu psihičku ovisnost, a crack razvija i elemente fizičke ovisnosti. Vrlo je teško prestati sa uzimanjem jer simptomi odvikavanja uključuju jaku želju za drogom, nesanicu, depresiju, anksioznost, gubitak seksualne želje i suicidne misli.