Heroin

Heroin je sintetički derivat morfina i dobiva se iz sušenog soka posebne vrste maka.

On je depresant centralnog nervnog sustava i svojim djelovanjem usporava disanje i rad srca, snižava krvni tlak, širi krvne žile i usporava crijevnu peristaltiku.

Struktura

Potpuno čisti heroin je bijele boje, gorkog okusa i topiv je u vodi. Heroin koji dolazi na ulicu je žućkasto-smećkaste boje (zbog ostalih tvari koje mu se dodaju) i sadrži od 7 do 10% čistog heroina, dok su ostale tvari šećer, vapno i otrovi poput strihnina i kinina.

Takav heroin nije topiv u vodi, pa ga ovisnici prilikom zagrijavanja za konzumaciju miješaju sa limunskom kiselinom, koja u tom slučaju služi kao otapalo.

Konzumacija

Čistoća heroina jako varira, što i je najčešći uzrok predoziranja. Heroin se konzumira ušmrkavanjem, pušenjem ili injektiranjem. Pušenjem heroina (engl.chasin the dragon= hrv. hvatanje zmaja) euforični učinak se osjeća nakon 5-7 minuta, dok se kod injektiranja taj učinak osjeća nakon 10-20 sekundi.

Osoba koja je konzumirala heroin doživljava osjećaj topline i omamljenosti, osjeća se opušteno, neopterećeno i slobodno od svih problema i briga.

Rizici i posljedice

Heroin stvara jaku fizičku i psihičku ovisnost i s vremenom razvija sve veću toleranciju na količinu uzete droge. To znači da ovisnici moraju uzimati sve veće i veće doze da bi postigli isti učinak, što često dovodi do predoziranja i nagle smrti zbog zastoja disanja.

Nakon prestanka uzimanja heroina javlja se izuzetno neugodna apstinencijska kriza ili sindrom sustezanja. Ona se manifestira na način da ovisnik osjeća grčeve i bolove u mišićima, groznicu, znojenje, mučninu, povraćanje, proljev, kostobolju.Takvo stanje obično traje od 7-14 dana. Da bi izbjegli takvo stanje, ovisnici obično posežu za novom dozom heroina.

Zbog korištenja nesterilnog pribora za injektiranje, većina heroinskih ovisnika boluje od hepatitisa B i C. Hepatitis C je bolest koja se izuzetno teško i dugotrajno liječi, a ukoliko se ne liječi može doći do ciroze i(ili) karcinoma jetre.

Heroinska ovisnost je propadanje čovjeka u svakom smislu i gubitak interesa za bilo kakvu aktivnost osim nabavljanja droge.

Droge su samo zamjena za stvarni doživljaj ljubavi, harmonije i sposobnosti. Zato su jedna velika laž!

Zapamti, tvoj život je previše dragocjen da bi ga upropastio.