Alkoholizam

AlkoholizamŠto je to alkoholizam?

Ovisnost o alkoholu je jednostavno definirana kao prinudna potreba za opojnom tekućinom koja se dobiva iz fermentiranih žitarica ili voća. Te tekućine uključuju piva, vina, likere i druga žestoka pića.

Alkoholizam je prisutan ako osoba žudi za alkohol i ne može se ograničiti ili suzdržati od pića. Ako netko ima simptome kao što su mučnina, znojenje, drhtavica ili uznemirenost u vrijeme apstinencije (ne uzimanja alkohola) ili ako postoji potreba za piti veće količine alkohola kako bi se potisnula kriza, ta osoba je najvjerojatnije alkoholičar.

Neki mogu misliti da se radi samo o prestanku uzimanja pića, ali alkoholizam je složeniji od toga. Žudnja za alkoholom je tako velika da potiskuje ljudsku sposobnost za prestankom konzumacije. Većini alkoholičara je potrebna pomoć da bi prestali piti. Uz tretman i potporu od obitelji i prijatelja, mnogi su u stanju prestati piti i ponovno izgraditi svoje živote. Ipak žalosna je činjenica da još uvijek postoje neke osobe koje se ne mogu zaustaviti unatoč bilo kakvoj ljudskoj pomoći.

Uzroci i posljedice alkoholizma

Znanstvenici kažu da ako je netko u obitelji razvio alkoholnu ovisnost više vjerojatno je da će se ista ovisnost razviti na pokoljenja ispred. Možemo to nazvati nekom vrstom obiteljskog naslijeđa. Alkoholizam se može razviti i kod osoba radi određenih (trenutnih) okolnosti ili trauma koje prolaze u životu. Ne alkoholuTi čimbenici mogu uključivati i kulturu društva, obitelji, prijateljstva, vršnjačke eksperimente i druge pritiske i načine kod pojedinih osoba.

Alkoholizam može dovesti ljude u ozbiljne probleme koji mogu biti fizički i psihički destruktivni. Statistički gledano alkohol je uključen u polovice svih zločina, ubojstava, slučajne smrti ili samoubojstava. Tu su i mnogi zdravstveni problemi vezani uz alkohol, kao što su oštećenja mozga, karcinoma, bolesti srca te bolesti jetra.  Alkoholičari koji ne prestanu piti smanjiti će očekivani životni vijek za 10 do 15 godina.

  • Previše alkohola može uništiti moždane stanice i dovesti do oštećenja mozga.
  • Alkohol uvelike narušava strukturu i funkciju središnjeg živčanog sustava, usporava mogućnost preuzimanja i obradu informacija.
  • Umjerena konzumacija alkohola može utjecati na kognitivne sposobnosti, dok velike količine ometaju protok kisika u mozgu te uzrokuju totalno zamračenje, stanje nesvijesti.
  • Alkohol također može nadražiti usta, jednjak, i želudac, a može izazvati i rak u tim područjima, posebice u alkoholičara koji su uz to i pušaći.
  • Razvija veći rizik od visokog krvnog tlaka, srčanih udara i drugih oštećenja srca.
  • Alkohol također može oštetiti vid, oštećenje seksualne funkcije, sporu cirkulaciju, biti temelj za pothranjenost, i zadržavanje vode.
  • On također može dovesti do poremećaja kože i gušterače, oslabiti kosti i mišiće i u dobroj mjeri imunitet.

Veliki dio alkohola raščlanjuje se u jetri.  Oštećenja jetre može se pojaviti u tri faze. Prva faza je proširenje jetre pri čemu stanice jetre postaju naslage masnog tkiva. Druga faza je alkoholni hepatitis pri čemu se stanice jetre nadimaju, dolazi to upale i do odumiranja. Treća faza je ciroza u kojoj nastaju vlaknasti ožiljci tkiva i time se ometa protok krvi kroz jetru.

Što učiniti s alkoholizmom?

  • Alkoholičari moraju Imati ozbiljnu želju da se zaustave s konzumacijom.
  • Identificirati uzrok vašeg stanja kao alkoholičara. Upoznajući uzrok stanja, smatra jedan važan problem riješenim. Ako ste alkoholičar zbog nekih traumatskih iskustava, morate pronaći način to prevladati. Oprostiti sebi je ključna stvar za početak. Tražite savjet i pomoć kako to napraviti.
  • Donesite odluku da želite primiti pomoć. Uviđajući potrebu za pomoći je osnovna stvar u procesu oporavka. Ima puno rehabilitacijskih centara koji pomažu ljudima pronaći smisao za dalje, samo im treba vjerovati. Također možete dobiti različite vrste pomoći iz vaše obitelji, prijatelja i prije svega od Boga. Tražite Boga ako vjerujete da On može. To je uvijek sigurna opcija. Vjera da Bog može, pokreće nemoguće.